Ett annat sätt att läka är med kristaller.

De läkande fördelarna med kristaller är främst inom områden av mentalt välbefinnande, lugnande effekt, positivitet och fokus, samt förbättrad immunitet och smärtlindring.

Olika typer av helande kristaller

Klar kvarts

Denna vita kristall anses vara en "master healer". Det sägs förstärka energi genom att absorbera, lagra, frigöra och reglera den. Det sägs också hjälpa koncentrationen och minnet. Fysiskt påstås klara kristaller hjälpa till att stimulera immunförsvaret och balansera hela din kropp. Denna sten är ofta ihopkopplad med andra som rosenkvarts för att hjälpa och förbättra deras förmågor.

Rosenkvarts

Precis som färgen kan antyda, handlar denna rosa sten om kärlek. Det sägs hjälpa till att återställa tillit och harmoni i alla olika typer av relationer samtidigt som de förbättrar deras nära förbindelser. Det påstås också bidra till att ge tröst och lugn under tider av sorg. Rosenkvarts sägs också höja självkärlek, respekt, tillit och egenvärde.

Jaspis

Denna släta kristall är känd som "den högsta vårdaren". Det sägs stärka andan och stödja dig genom tider av stress. Det påstås skydda dig från och absorbera negativ energi samtidigt som det främjar mod, snabbt tänkande och självförtroende. Det här är egenskaper som är extra användbara när man tar itu med viktiga frågor - vilket är precis vad den här stenen kan vara bra för.

Obsidian

En intensivt skyddande sten, obsidian sägs hjälpa till att bilda en sköld mot fysisk och emotionell negativitet. Det sägs också hjälpa till att bli av med känslomässig blockering och främja styrka, klarhet och medkänsla för att hitta din sanna självkänsla. För din fysiska kropp kan det hjälpa till med matsmältning och avgiftning samtidigt som det kan hjälpa till att minska smärta och kramper.

Citrin

Glädje, förundran och entusiasm till varje del av ditt liv bidrar citrin med. Det sägs hjälpa dig att frigöra negativa egenskaper från ditt liv som rädsla, och i sin tur hjälpa till att uppmuntra optimism, värme, motivation och klarhet. Det påstås också förbättra medvetna egenskaper, som kreativitet och koncentration.

Turkos

Denna blå kristall har krafter som sägs hjälpa till att läka sinnet, kroppen och själen. Generellt sett ses det som en lyckobringare som kan hjälpa till att balansera dina känslor samtidigt som du hittar din andliga grund. Turkos används ofta i amuletter. När det gäller kroppen, sägs det gynna andningsorganen, skelettet och immunsystemet.

Tigeröga

Om du är i behov av en kraft- eller motivationsboost kan den här gyllene stenen vara något för dig. Det sägs hjälpa till att befria ditt sinne och kropp från rädsla, ångest och självtvivel. Detta kan vara fördelaktigt för karriärsträvanden eller till och med hjärtefrågor. Tigeröga sägs också hjälpa dig att vägleda dig till harmoni och balans för att hjälpa dig att fatta tydliga, medvetna beslut.

Ametist

Denna lila sten sägs vara otroligt skyddande, helande och renande. Det påstås att det kan hjälpa till att befria sinnet från negativa tankar och frambringa ödmjukhet, uppriktighet och andlig visdom. Det sägs också bidra till att främja nykterhet. Sömn är en annan påstådd fördel med denna sten, från att påstås hjälpa till att lindra sömnlöshet till att förstå drömmar. Fysiskt sägs det öka hormonproduktionen, rena blodet och lindra smärta och stress.

 

Med chakrastenar kan vi balansera våra chakran. Vissa kristaller är också kända för att ha sina egna speciella energier som anpassar sig till olika områden i ditt liv, med deras form och färg - såväl som deras typ - som påverkar deras inflytande. Varje vibration har motsvarande kristaller som kan kopplas till chakran.

Baschakrat: ⦁ Hematit ⦁ Svart Obsidian ⦁ Svart turmalin ⦁ Röd zincit ⦁ Granat ⦁ Spinell ⦁ Rökkvarts ⦁ Zirkon

Navelchakrat: ⦁ Orange kalcit ⦁ Vanadinit ⦁ Karneol ⦁ Blågrön turkos ⦁ Blågrön fluorit ⦁ Koppar ⦁ Imperial Topaz

Solar plexus: ⦁ Citrin ⦁ Bärnsten ⦁ Gul jaspis ⦁ Gyllene kalcit ⦁ Gul apatit ⦁ Guld tigeröga

Hjärtchakrat: ⦁ Rosenkvarts ⦁ Koboltkalcit ⦁ Rosa Danburite ⦁ Lepidolite ⦁ Rosasite ⦁ Vesuvianit ⦁ Rosa/Rubellit turmalin ⦁ Vattenmelon turmalin ⦁ Grön Aventurin ⦁ Malakit ⦁ Jade

Halschakrat: ⦁ Sodalit ⦁ Blå kalcit ⦁ Blå Kyanit ⦁ Chrysocolla ⦁ Celestite ⦁ Blå Kalcedon ⦁ Angelite ⦁ Blå turkos ⦁ Amazonit ⦁ Akvamarin

Tredje ögat: ⦁ Blå apatit ⦁ Lapis lazuli ⦁ Azurit ⦁ Tanzanit

Kronchakrat vibbrerar i samlang med: ⦁ Ametist ⦁ Apofyllit ⦁ Herkimer Diamond ⦁ Kvartskristall ⦁ Vit hemimorfit ⦁ Vit kalcit ⦁ Vit Topaz ⦁ Vit Danburite ⦁ Vit Howlit ⦁ Selenit

Chakran har flera betydelser: Det vi upplever lagras som erfarenheter i våra chakran, och varje chakra har sin egen betydelse för vårt fysiska, emotionella, mentala och andliga välbefinnande, de 7 chakrana påverkar varandra och samspelar med vår personlighet.

Baschakra även kalad för rotchakra står för överlevnad: Det samverkar med det fysiska, vår kropp och materiella omvärld. En god kontakt med rotchakrat får oss att känna trygghet och samhörighet med andra, får känna oss trygga gällande det materiella, ekonomi och arbete i livet. Rotchakrat står för mod, trygghet, säkerhet och gränser. Obalans eller blokerad baschakra kan visa på problem med blodcirkulationen, könsorganen samt smärta i nedre delen av ryggen. Vi kan uppleva otrygghet och utveckla egenskaper som fixering vid karriär och materiella ting men även ilska och utmattning.

Navelchakra eller sakralchakra står för våra känslor: Chakrat har förbindelse med känslor som livsglädje, passion, kreativitet spontanitet, självförtroende sexuallitet och ilska. Ett väl fungerande navelchakra ger en sund jag känsla. Obalans och blokeringar här kan yttra sig som brist på kontroll över sina känslor, man kan vara överdrivet beroende av andra människor och bekräftelsebehov, men även motsatsen som överdriven självständighet, fysiskt kan det visa på sjukdomar i fortplantningsorganen, urinvägarna ischias och bäckenproblem.

Solarplexus chakra är vår energi: Det här chakrat chakra hjäper oss att våga, och att tro på sig själv ger inspiration, livsglädje, viljestyrka och framåtanda. Det är vårt utåtriktade chakra som söker social kontakt, gemenskap och kommunikation med andra. Obalanser visar på våra mest vanliga magsjukdomar som magsår, tarmbesvär, ätstörningar, diabetes, leverproblem, svullen mage. Magsjukdomar kan visa på ouppklarade situationer som kan ha med känslor att göra som sätter sig i magen och skapar obalans.

Hjärt chakra står för kärleken: Hjärt-chakrat är själens mottargarcentrum och känslocentrum och har stor betydelse för vår hälsa och styrka, det chakra som lär oss att leva med kärlek, medkänsla och harmoni. Att älska sig själv och andra, inre trygghet, egenväde och. Det är vårt centrum för känslor som tillit, glädje, accepterande och förlåtelse. Den starkaste och finaste kraften vi har är kärleken. Obalans kan handla om relationsproblem, depression, ej i kontakt med sina känslor, svårt att se någon mening med livet, kan fysiskt visa på högt blodtryck, hjärt och lungsjukdomar, astma, allergi, bröstsjukdomar, problem med axlar och armar.

Halschakra är kommunikation: Halschakrat är centrum för ärlig kommunikation, ljud, sång, tal och skrift, visar hur vi tar in och för ut värderingar och kunskap. Att våga stå för vad vi tycker och tänker och uttrycka det obehindrat. Obalanser kan yttra sig som stamning, röst- och talproblem, svårigheter att kommunicera, problem med att uttrycka vad man tycker och känner och att sätta gränser mot andra personer, kan även fysiskt visa på problem med struma, halsont, heshet, munsår, skolios, nackvärk och stämbandsbesvär.

Tredje ögat chakra eller pannchakra står för intuition: Det är centrum för högre intuition, inre vägledning, energier, andlig medvetenhet, fantasi och ljus. Hjälper oss att se oss själva som vi är och att hitta vårt inre lugn och harmoni. Det är visdomens chakra och har med vår logiska och intellektuella förmåga att göra. Det hjälper oss att lyssna på den inre rösten, hjälper oss att skilja på de tankar som har sitt ursprung i rädsla från de som kommer från vår inre styrka. Obalans kan visa att vi inte litar på vår inre vägledning och mediala förmågor, fysiskt, huvudvärk, öronproblem synfel, bihåleproblem.

Kronchakra eller hjässchakra står för förståelse och andlighet: Kronchakrat är centrum för inspiration andlighet, energi, healing, kontakt med universum. Det är den förenande länken till ditt högsta och bästa jag, dess uppgift är att hjälpa oss att förstå den andliga sidan av livet, låta andligheten bli en del av oss samt låta den vägleda oss. Kronchakrat är ingången för livskraften som genomströmmar hela den fysiska kroppen och de sex nedre chakrana, kronchakrat har förbindelse med hypofysen. Obalans kan visa att vi känner oss splittrade, nervösa, otrygga och vi kan ha svårt att se framåt, fysiskt kan det visa problem med hjärnan och nervystemet och kronisk trötthet.